Caută
Close this search box.

Invitatii nuntă aurii – cum se realizează?

Invitatii nuntă aurii - cum se realizează?

Ai visat vreodată la niște invitații de nuntă care să strălucească ca aurul? Ei bine, ai nimerit în locul potrivit. 

Articolul de mai jos oferă o ghidare detaliată cu privire la realizarea invitații nuntă aurii, folosind folia de transfer termic și laminatorul. 

De la procesul de realizare a modelului până la sfaturi importante legate de alegerea designului potrivit și efectuarea de teste preliminare, acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a crea invitații de nuntă impresionante și strălucitoare.

În plus, vei găsi răspunsuri la întrebări frecvente legate de imprimantele compatibile, tipurile de folie recomandate și alegerea laminatorului potrivit. 

Prin urmare, dacă îți dorești să aduci un plus de eleganță și strălucire invitațiilor de nuntă, acest articol îți va fi de mare ajutor în procesul de creație.

De ce ai nevoie pentru a le realiza

Voi începe cu o listă a tot ce ai nevoie pentru a putea realiza și tu invitații nuntă aurii, am încercat să-ți oferim cât mai multe detalii pentru ca tu să poți înțelege cât mai bine.

Pentur a realiza invitații nuntă aurii  ai nevoie de:

1. O imprimantă laser cu care să printezi invitațiile

Din păcate pentru cei dintre voi care nu dețin o imprimantă laser, acest proces nu este realizabil, folia lipindu-se prin încălzire de tonerul imprimantei laser. O imprimantă normală, injekt sau CISS printează cu cerneală, și deci nu va adera folia la print.

Încă un lucru de care să ții cont sunt setările de print la imprimanta laser: trebuie să printezi cu cea mai bună calitate posibil și să alegi o densitate de print mare pentru rezultate optime. Chiar și așa, unele branduri de imprimante și tonere se descurcă mai bine la tehnica de transfer folio ca altele, deci dacă rezultatul este unul nemulțumitor acesta s-ar putea să fie motivul.

2. Folie metalizată specială pentru transfer termic

Pe site-ul nostru găsești atât varianta clasică de folie metalizată pentru laminare aurie, cât și alte 4 culori: argintiu, roșu, albastru și verde.

Pentru un rezultat impecabil asigură-te că alegi folia potrivită pentru a obține efectul dorit. A nu se confunda cu foița aurie, foliile de transfer pentru unghii sau folia pentru ștanțare.

3. Un laminator la cald

Pentru a face folia să adere la printul laser vei avea nevoie de un instrument care să emită căldură, desigur poți încerca și cu fierul de călcat sau cu o presă termică, însă cea mai la îndemână variantă este un laminator.

Nu toate laminatoarele sunt create egal, unele sunt mai bune (și mai scumpe), dar pentru început, să vezi dacă iese treaba, dacă îți place, nu se merită să dai bani mulți pe unul mai profi.

Când am început să realizăm această tehnică, am folosit un laminator office simplu și a funcționat de minune.

Ce trebuie să urmărești este viteza de laminare, un maxim de 3-4 mm/s, altfel nu o să fie destul de lent încât să adere folia cum trebuie. Dacă ai bănuți mai mulți la dispoziție, alege un laminator cu reglaj pentru temperatură, reglaj pentru viteză și cu 4 role.
 
Acum, folosim un laminator făcut special pentru înfoliere, este vorba de Minc by Heidi Swapp.
Într-adevăr, prețul e mărișor, însă îmi înfoliază perfect dintr-o singură trecere de cele mai multe ori.
4. Hârtie de copt sau foldere de transfer

În primul rând trebuie să știi că dacă ai un design, care nu trebuie înfoliat complet, și-l treci prin laminator, acesta o să-ți păteze rolele de la laminator și la următoarea foaie o să se imprime.

Soluția este simplă, va trebui să-ți faci niște coperți din hârtie de copt (atenție nu de calc, sunt două chestii total diferite), care să protejeze designul și să vă țină folia pe loc.

Se găsesc și de cumpărat astfel de coperti, se numesc transfer folders, tot de Minc sunt produse.

Însă, din punctul meu de vedere, tot e nevoie de hârtie de copt, pentru că, din nou, dacă nu trebuie să înfoliezi tot ci doar o parte, se imprimă restul designului pe ele.

Atenție să nu folosiți folii pentru laminat simple, acelea se vor lipi de hârtie dacă le băgați în laminator.

Aici am făcut un TikTok în care am explicat pas cu pas procesul, dacă vreți să-l urmăriți.

Procesul de realizare

1. Realizarea modelului

De obicei, elementele pe care le dorești înfoliate se lasă cu culoarea neagră, așa îți este și ție mai ușor să distingi ce trebuie pus cu folie și ce nu. Deci dacă ai, spre exemplu, un text peste niște frunze, se vor înfolia ambele.

Dacă vrei să poți suprapune folia peste ceva colorat, poți printa fundalul cu o imprimantă normală și doar ce dorești înfoliat cu laser peste. Noi am folosit această tehnică în realizarea acestor numere pentru masă, unde avionul este printat la imprimanta injekt și numărul cu imprimanta laser.

Invitații nuntă aurii - cum să le realizezi - tehnica hibrid
Nu folosi o suprafață prea mare din prima

Îți recomand să nu lucrezi cu foi mai mari de a5 de infoliat, cel puțin la început. Folia se poate încreți foarte ușor și să ruinezi invitații întregi.

De asemenea, taie folia un pic mai mare decât mărimea la care ai nevoie, ca să nu alunece cumva și să-ți lase descoperită doar o părticică din design.

Cum să-ți faci singur invitațiile

Dacă te interesează să afli mai multe informații despre cum să-ți realizezi singur invitațiile sau cum să le realizezi pentru alții, ți-am pregătit un ghid pas cu pas ca să obții invitații de nuntă deosebite.

2. Taie folia

Când tai folia îți sfătuiesc să folosești ori un trimmer ori o foarfecă, la ghilotină nu prea o să reușești. Încearcă să atingi cât de puțin partea de verso care vine în contact cu hârtia, mai ales dacă ești ca mine cu mâinile care transpiră ușor. 

De asemenea, evită să o prinzi cu unghiile pentru că o să faci găuri în ea.

Cu ajutorul unei pensule dezprăfuiește designul, ca să nu fie vreo particulă de praf care să încurce lipirea perfectă. Folia pe care vrei să o folosești poți să suflați peste ea.

Invitația în coperta de foaie de copt bag-o în laminator. Pentru un rezultat mai bun la laminatorul ieftin poți repeta pasul de două ori: o dată pe vertical și o dată pe orizontal.

3. Pune totul în coperta creată

Dacă ai urmărit cu atenție tutorialul, ar trebui să ai acum o copertă din hârtie de copt în care să-ți pui modelul realizat,

Pentru laminatoarele care nu sunt speciale pentru folie sau care sunt mai ieftine recomand să băgați în priză cu minim 5 minute înainte de a începe treaba, să se poată înfierbânta bine.

Sfaturi importante pentru un rezultat perfect

Atunci când îți propui să creezi invitații nuntă aurii deosebite, alegerea unui design potrivit este un pas crucial. 

Fiecare detaliu contează, iar elementele selectate ar trebui să se potrivească perfect cu folia aurie pentru a obține un rezultat final impecabil. 

Fii atent la alegerea ta, deoarece unele modele pot să nu se potrivească optim cu procesul de foliere, iar atenția la detalii este esențială pentru a obține invitațiile de nuntă de vis. Optează pentru elemente și texte mai mărișoare, pentru a te asigura că folia are unde să adere.

Înainte de a te începe în producția în masă a invitațiilor, ar fi înțelept să realizezi câteva mostre. Acest lucru te va ajuta să te asiguri că totul decurge conform planului și că vei obține rezultatele dorite. Testarea unor mostre te va ajuta să ajustezi setările laminatorului și ale imprimantei laser, asigurându-te că vei avea rezultate perfecte pentru proiectul tău special.

Invitații nuntă aurii - Concluzii

Realizarea invitațiilor de nuntă aurii cu folio poate părea complicată la început, însă cu instrumentele și materialele potrivite, precum și cu atenție la detalii, poți obține invitații de nuntă elegante și strălucitoare care vor impresiona cu siguranță invitații. 

Asigură-te că urmezi toți pașii în mod corect și că te documentezi în prealabil cu privire la echipamentele și materialele necesare pentru a evita orice probleme neașteptate. 

Dacă ai întrebări suplimentare sau ai nevoie de sfaturi, nu ezita să ne întrebi în secțiunea de comentarii!

Facebook
Twitter

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Punctele cheie

Scroll to Top